Nejkrásnější města Chorvatska jsou pravé klenoty Jadranu

Chorvatsko je země s bohatou historií a úchvatnou přírodou vítající návštěvníky z celého světa. Tato středomořská perla nabízí nádherná města, která vás okouzlí svou architekturou, kulturou a neuvěřitelnými výhledy na Jaderské moře. Pojďme se podívat na některá z nejkrásnějších měst, která byste při své cestě rozhodně neměli minout.

Dubrovník

Dubrovník známý také jako "Perla Jadranu", je jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších měst Chorvatska. Historické centrum města obklopené mohutnými kamennými hradbami nemůže chybět na seznamu světového dědictví UNESCO. Procházejte se po hlavní ulici Stradun, objevujte úzké kamenné uličky, nebo se vydejte na procházku po městských hradbách, odkud budete mít fantastický výhled na město a moře. Nezapomeňte navštívit pevnost Lovrijenac a klášter františkánů s jednou z nejstarších lékáren v Evropě.

Split

Split je druhým největším městem Chorvatska a je domovem nádherného Diokleciánova paláce, který je také zapsán na seznamu UNESCO. Tento antický komplex byl postaven římským císařem Diokleciánem ve 4. století a dodnes slouží jako živé město plné restaurací, kaváren, obchodů a muzeí. Procházejte se po Riva, promenádě u moře, kde můžete vychutnávat osvěžující nápoje s výhledem na přístav. Nezapomeňte také navštívit Marjan Hill, což je parkový komplex s nádhernými stezkami a panoramatickými výhledy na město.

Zadar

Zadar je město, které spojuje starobylé dědictví s moderními atrakcemi. Historické centrum města je plné římských ruin, středověkých kostelů a elegantních náměstí. Nevynechejte návštěvu kostela sv. Donáta a katedrály sv. Anastázie. K moderním atrakcím patří Mořské varhany, které produkují hudbu pomocí vln Jaderského moře. Zajímavý je také tvz. Pozdrav slunci a tedy instalace skládající se z více než 300 skleněných desek reagujících na sluneční světlo.

Rovinj

Rovinj je jedno z nejromantičtějších měst na chorvatském pobřeží. Leží na poloostrově a jeho malebné staré město s úzkými dlážděnými uličkami a barevnými domy vás přenese do minulosti. Dominantou města je kostel sv. Eufemie s věží nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Procházka podél přístavu, kde kotví rybářské lodě a jachty, nebo relaxace v jednom z mnoha příjemných barů a restaurací, vám umožní naplno vychutnat atmosféru tohoto kouzelného města.

Pula

Pula je známá především díky dobře zachovalému římskému amfiteátru, který je jedním z největších svého druhu na světě. Toto historické město na Istrijském poloostrově nabízí pohled do minulosti s množstvím antických památek, jako jsou Augustův chrám a Triumfální oblouk Sergiů. Pula se může pochlubit krásnými plážemi a čistým mořem, což ji činí ideálním místem pro kombinaci kulturního a relaxačního zážitku.

Šibenik

Šibenik je historické město s úžasnou katedrálou sv. Jakuba, která je zapsána na seznamu UNESCO a je považována za mistrovské dílo goticko-renesanční architektury. Město je protkáno úzkými uličkami a kamennými schody, které vás dovedou k různým památkám a vyhlídkovým bodům. Hradby pevnosti sv. Michala nabízejí nádherné panoramatické výhledy na město a pobřeží.

Trogir

Trogir je malé, ale velmi půvabné město nedaleko Splitu, jehož historické jádro zcela obklopuje moře. Je zapsáno na seznamu UNESCO díky své zachovalé renesanční a románské architektuře. Procházejte se po úzkých uličkách plných historie, navštivte katedrálu sv. Vavřince s překrásným portálem mistra Radovana a užijte si atmosféru tohoto kouzelného města.

Chorvatsko je zemí, která má co nabídnout každému cestovateli. Ať už hledáte kulturní zážitky, historické památky, nebo prostě jen krásnou přírodu a relaxaci u moře, tyto města vám poskytnou vše a ještě víc. Připravte se na nezapomenutelnou dovolenou v Chorvatsku, kde se setkávají minulost a přítomnost v harmonickém spojení.