Objevte kouzlo chorvatských ostrovů

Když si představíte dovolenou snů s křišťálově čistým mořem, malebnými zátokami a autentickou středomořskou atmosférou, tak často na mysl přichází Chorvatsko. Nádherný klenot na pobřeží Jaderského moře jenž je domovem více než tisíce ostrovů, z nichž každý má svůj jedinečný charakter a kouzlo. Podívejme se blíže na jedny z nejkrásnějších a nejzajímavějších chorvatských ostrovů, které byste neměli při své návštěvě vynechat.

Hvar: Ostrov levandulí a nočního života

Hvar bývá označovaný také jako "král všech chorvatských ostrovů". Je známý svou bohatou historií, úchvatnou přírodou a pestrým nočním životem. Město Hvar je hlavní centrum ostrova, plné historických památek, jako je pevnost Fortica, katedrála sv. Štěpána a františkánský klášter. Na Hvaru naleznete také krásné pláže a zátoky, které jsou ideální pro koupání a šnorchlování. Pole levandulí a vinice přidávají ostrovu romantický nádech a místní restaurace nabízejí lahodné pokrmy z čerstvých mořských plodů.

Brač: Domov slavné pláže Zlatni Rat

Ostrov Brač je známý především díky pláži Zlatni Rat, která se nachází nedaleko města Bol. Tato pláž bývá označovaná jako jedna z nejkrásnějších pláží na světě. To hlavně díky faktu, že mění svůj tvar podle směru větru a mořských proudů. Brač je také ideální pro milovníky aktivní dovolené, nabízí totiž výborné podmínky pro windsurfing, kiteboarding a pěší túry. Vydejte se na vrchol Vidova Gora, nejvyšší hory všech chorvatských ostrovů a užijte si dechberoucí výhled na okolní krajinu.

Korčula: Rodné město Marka Pola

Korčula, často nazývaná "malý Dubrovník," je proslulá svými úzkými uličkami, starobylými stavbami a bohatou námořní tradicí. Město Korčula je údajně rodištěm slavného cestovatele Marka Pola (další možnost jsou Benátky). Takže zde najdete i muzeum věnované jeho životu a cestám. Ostrov je také známý výrobou kvalitního vína a olivového oleje, čili návštěva místních vinic a ochutnávka vín by měla být na vašem seznamu priorit. Nezapomeňte také na úchvatné pláže, jako je Pupnatska Luka nebo Vela Pržina.

Mljet: Ostrov zeleně a klidu

Pokud hledáte klid a nedotčenou přírodu, Mljet je pro vás ideální volbou. Téměř třetina ostrova je národním parkem, který zahrnuje dvě malebná slaná jezera, Veliko a Malo jezero. Na ostrově naleznete také benediktinský klášter, který se nachází na ostrůvku uprostřed Velikého jezera. Mljet je ideálním místem pro pěší turistiku, cyklistiku a kajakování, to vše v obklopení bujné zeleně a ticha, které je typické pro tento kouzelný ostrov.

Vis: Tajemství Jadranu

Vis je jedním z nejvzdálenějších obydlených chorvatských ostrovů, což mu dodává zvláštní půvab. Až do roku 1989 byl Vis vojenskou základnou a nepřístupný pro turisty, což znamená, že si zachoval svůj autentický charakter a nedotčenou přírodu. Navštivte Modrou jeskyni na ostrově Biševo, která je známá svým úchvatným modrým světlem za slunečného dne. Vis je také bohatý na archeologické naleziště a historické památky, které stojí za prozkoumání.

Chorvatské ostrovy jsou skutečným rájem pro všechny milovníky přírody, historie, kultury a gastronomie. Ať už toužíte po dobrodružství, odpočinku nebo kulturním zážitku, určitě zde najdete to pravé místo pro vaši vysněnou dovolenou. Tak neváhejte a poznejte kouzlo chorvatských ostrovů na vlastní kůži.